La rascruce de interese, partea I. Flota de fier vechi care a invins Ucraina. Reportaj din Crimeea, locul unde a reizbucnit Razboiul Rece

Pro TV | Publicat acum 3 ani 6 luni
Embed:

In 2014 asistam in Ucraina la un nou razboi Est-Vest, ale carui mize sunt greu de anticipat. Si care are loc chiar la granitele Romaniei.

Inaintea crizei din Ucraina, echipa emisiunii "Romania te iubesc!" a ajuns in Crimeea. Curiozitatea ne-a impins sa vedem locurile considerate de rusi si ucrainieni bijuteria Marii Negre, cu un relief stancos si peisaje de invidia.

Tarina Ecaterina cea Mare a devenit eroina nationala cand a preluat Crimeea in 1783. Din acel moment Imperiul rus a considerat peninsula iesirea spre lumea europeana”, explica specialistul in geopolitica Dan Dungaciu.”Importanta lui strategica, istorica se acumuleaza in timp, pentru ca acolo s-au desfasurat enorm de multe confruntari cu valoare simbolica mare pentru constiinta rusa. Sevastopolul a fost numit orasul gloriei rusesti.

Flota Marii negre

In golful Sevastopolului sunt acum in jur de 30 de nave militare si vreo 20 de nave civile. In video puteti vedea si cum arata aceasta flota. Majoritatea sunt practic fier vechi. Submarinele sunt facute acum aproape jumatate de secol. Pana la anexarea de acum cateva zile, Rusia avea un contract cu Ucraina pentru a-si putea pastra flota din Marea Neagra in Sevastopol pana in 2047. Miza nu era flota, care e aproape nefunctionala, ci dorinta Rusiei de a avea permanent acest ghimpe in coasta Ucrainei.

Nu o sa va dezvaluim insa toate secretele Crimeei si flotei ruse. Daca vreti sa le descoperiti, uitati-va la materialul video!

 

Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: Crimeea, flota marii negre,
Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.rti.stirileprotv.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.