Primarul pistolar si consilierul care se joaca de-a televiziunea. Povesti din Hulubesti, comuna cu beculete, dar fara curent

Pro TV | Publicat acum 3 ani 7 luni
Embed:

Gospodarii pagubelor, partea I. Anul trecut, primariile din Romania aveau datorii de peste 2 miliarde de lei. Din acestea, aproape 700 de milioane sunt abateri si prejudicii, potrivit raportului Curtii de Conturi.

Asta inseamna ca la fiecare 2 lei datorati de autoritatile locale, un leu a fost cheltuit illegal, nejustificat. Pe scurt, a fost risipit. Multi primarii si-au adus astfel localitatile intr-o criza financiara fara precedent din care nu mai stiu cum sa iasa. Autoritatile fac imprumuturi la imprumuturi, si s-a ajuns in Romania la sechestru pe sedii de primarie, pe drumuri si pe scoli.

Hulubesti, comuna cu beculete, dar fara curent
Hulubesti, Dambovita, e una din aceste comune in colaps financiar. Interesele, orgoliile si ambitiile politice au dus la acumularea de datorii uriase in ultimii 5 ani. La ora actuala, din cauza ca edilii n-au mai achitat facturile la energia electrica de o jumatate de an, primaria a ramas fara curent, iar functionarii au fost trimisi acasa. Si a ramas toata comuna fara curent, nu numai primaria. Culmea: desi primarul stia ca are datorii la Electrica, primarul a cumparat perioada ghirlande luminoase care sa coloreze tot Hulubestiul de sarbatori.

Datoriile comunei au ajuns la 2,5 milioane lei, de vreo 6 ori mai mult decat bugetul anual la Hulubesti. Primarul are insa o explicatie "La primaria Hulubesti nu s-au cheltuit bani, intr-un cuvant nu s-a furat! Aici s-a muncit si banii nu s-au cheltuit." Recunoaste insa ca a avut doua controale de la Curtea de Conturi in ultimii ani si a fost amendat pentru abateri.

Sat cu jaluzele noi
Rapoartele Curtii de Conturi vorbesc de sume umflate si cheltuieli suspecte la primaria Hulubesti. De exemplu intr-un singur an pentru un autoturism vechi s-au facut reparatii de 55 de mii de lei, bani cu care se putea cumpara un autoturism nou. Pentru hartie de copiator, timbre si plicuri s-au cheltuit 30 de mii de lei pe an. Jaluzelele pentru sediul primariei, care acum zace inchisa, au costat 24 de mii de lei. S-au mai facut si un teren de sport si un parculet care, potrivit oamenilor din Hulubesti, a costat 430 de milioane. In materialul video puteti vedea si cum arata acest parc.

Nimeni din comuna nu indrazeneste sa-l intrebe pe primar cum a cheltuit banii, fiindca e cunoscut in pentru iesirile sale violente. S-a si ales cu o condamnare cu suspendare pentru port illegal de arma, dupa ce a tras in aer cu pistolul, intr-o cearta cu preotul si cativa localnici.

Responsabilii nu se inteleg, fac jocuri de culise, isi pun bete in roate. De pierdut au cetatenii. Interesele locale, sprijinite de la judet opresc de doua decenii dezvoltarea satelor si comunelor Romaniei, bugetele, si asa mici, fiiind tocate de cele mai multe ori pe proiecte inutile.

 

Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: sate, primar, Hulubesti, risipa, Curtea de Conturi, comuna, datorii, arierate,
Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.rti.stirileprotv.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.