Satul unde un sac de trei kilograme de cartofi costa aproape UN MILION de lei. Oamenii se inghesuie sa-i cumpere

Pro TV | Publicat acum 2 ani 10 luni
Embed:

In vreme ce taranii romani se plang ca vand cartofii la un pret de mizerie, cei din Franta ii ofera drept produs de lux. Ingredientul secret al cartofilor frantuzesti: marketing-ul.

Satul La Flotte de pe insula Ré face parte din selecta categorie a „celor mai frumoase sate ale Frantei. Localnicii au invatat sa-si valoreze si sa-si vanda produsele traditionale. De pilda, in restaurantul lui Laurent Favier, plasat intr-o cladire veche de trei secole, se serveste o reteta unica de mancare

Clientii se inghesuie fiindca Laurent are o reteta unica de cartofi: risotto de cartofi, taiati cubulete si fierti exact ca un risotto. Si nu orice cartofi: evident, cartofi din Insula Ré. Cei mai buni cartofi din Franta, spune proprietarul restaurantului.

Cartoful e mancarea saracului, ce diferenta ar putea fi intre cel de aici si cel de Covasna? Francezii zic ca e o mare diferenta, fiindca aici cresc pe malul marii, intr-un sol nisipos. Asadar, gustul lor e ceva mai dulce, datorita nisipului. Sunt singurii cartofi care au "Denumire de Origine Controlata."

cartofi re

Echipat cu o astfel de eticheta, accidentul local e acum delicatesa. Cartofii costa 10 euro saculetul de 1,5 kg, deci un sac de 3 kilograme ajunge aproape la un milion de lei vechi de-ai nostri. Ar putea si cultivatorul roman sa transforme cartoful in delicatesa locala, pentru care turistii sa bata sute de kilometri.

Secretul e marketingul: francezii stiu sa isi vanda trecutul si traditiile. In La Flott, in piata medievala, tarabele n-au etichete de carton. Aici nu se cauta cazare cu mic dejun inclus. Turistii gasesc la piata delicii artizanale, facute dupa retete din batrani

De exemplu, branza de capra sarata cu flori de sare din Insula Ré! Forile de sare sunt o sare speciala, care se aduna deasupra bazinelor de recoltare. Ea adauga un gust deosebit. De altfel, totul e sarat cu .... sarea locala, recoltata din mlastinile insulei. Ambalata frumos, si sub denumirea artistica de „flori de sare”, banala clorura de sodiu devine condiment de lux.

 

Sursa: Pro TV
Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.rti.stirileprotv.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.