"Adevarata drama e lupta cu sistemul, nu cu maladia". Un reportaj "Romania, te iubesc" despre lumea bolnavilor de cancer

Pro TV | Publicat acum 4 ani 11 luni
Embed:

Sute de romani diagnosticati cu cancer nu reusesc sa se trateze, pentru ca in Romania nu mai exista medicamentele prescrise in schemele de tratament.

Condamnati de sistem -  un reportaj realizat de corespondentul Pro TV Paula Herlo

Un tanar de numai 20 de ani, diagnosticat cu limfom malign in ianuarie, si-a inceput abia in urma cu cateva zile tratamentul, dupa ce a cautat medicamentele in toate tarile din Europa.

Povestea lui ilustreaza drama sutelor de mii de bolnavi de cancer condamnati si de boala si de autoritati.Odata diagnosticati cu cancer, bolnavii nu incep lupta cu boala, ci cu sistemul sanitar. Un sistem care ii omoara cu zile. Ani de zile, ministri dupa ministri au fost la conducere, dar n-au fost in stare sa gaseasca o solutie pentru ca citostaticele sa nu mai lipseasca din spitalele romanesti.

Si-n vreme ce ei cauta explicatii, bolnavii se sting cu zile. In Romania, desi dreptul la sanatate e garantat prin Constitutie, in spitale functioneaza doar legea supravietuirii. 27 de citostatice lipsesc de pe piata din Romania, afirma Ministerul Sanatatii. Asociatiile pacientilor dubleaza cifra.

Din februarie, cand s-a facut aceasta estimare, doar sase substante au fost aduse in tara de statul roman. Ministrul Sanatatii sustine ca aceasta criza e intretinuta si de directorii unitatilor medicale, pentru ca nici unul dintre medicamente aduse n-a fost ridicat de spitalele care l-au cerut. Pe langa fondurile si asa prea mici alocate tratamentelor, in realitate, bolanvii de cancer sunt ucisi de ignoranta celor care ar trebui sa-i salveze.
 

Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: Paula Herlo, Romania, te iubesc,
Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.rti.stirileprotv.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.