A indurat tortura comunista din dragoste de tara.Mos Opris,romanul care ne da o lectie de patriotism
Pro TV | acum 5 ani 10 luni
Embed:

A facut puscarie pentru ideea de libertate. A adapostit in anii '50 partizanii care luptau impotriva comunistilor care ii distrugeau tara.

 

A castigat respectul securistilor care l-au torturat si a ramas in viata. Un batran de 92 de ani ne invata azi sa gandim liber si sa schimbam Romania.

In anii '50, securitatea hartuia luptatorii anticomunisti retrasi in muntii Fagarasului. Tineri intelectuali, fosti militari si tarani se opuneau colectivizarii, duceau o lupta tragica, inegala cu un sistem totalitar care ucidea libertatea de a gandi si de a face.

Pe atunci, mos Dumitru Opris avea 30 de ani, fusese aviator, luptase pentru tara lui in razboi. Il umplea de revolta ca ce n-a distrus razboiul, distrugeau acum comunistii. S-a dat cu haiducii din munti. A gazduit 6 partizani urmariti de securitate, desi stia ca oricine ii ajuta, chiar si numai cu un colt de paine, e impuscat de securisti. Nu i-a pasat.

Voia sa fuga cu luptatorii anticomunisti, dar dragostea pentru sotia lui, Miluta, l-a facut sa stea. Intr-o noapte, i-a calauzit pe fugari peste Olt si s-a intors sa se predea in speranta ca va scapa cu inchisoare si ca Miluta il va astepta.

A fost torturat sa spuna unde au disparut partizanii. Nu si-a tradat prietenii. A plans de bucurie cand a cazut comunismul: dar acum, dupa 20 de ani, constata cu ciuda ca romanul inca da in gropi. Ar porni o revolutie, dar recunoaste ca azi e singur si imbatranit.

Intreaga poveste a romanului patriot pana in maduva oaselor o puteti urmari in video atasat.

 

 

Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: Romania, te iubesc,

facebook

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.rti.stirileprotv.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.