Cum au pus clanurile de tigani mana pe cladirile din Timisoara - la Romania, te iubesc!

Pro TV | Publicat acum 5 ani 3 luni
Embed:

Timisoara, un oras simbol pentru vestul Romaniei este de ani de zile sub stapanirea clanurilor de romi. Unii nu vorbesc despre ele, altii se tem... si mai grav, cei care le-ar putea controla, nu o fac. 

Mica Viena de pe Bega s-a transformat dintr-un oras al rozelor intr-o localitate cu o noua identitate. La "Romania te iubesc" urmariti o ancheta ce incepe la Timisoara si merge pana in Germania, la Frankfurt sau Augsburg, si care ne raspunde la intrebarea: cum s-a ajuns aici?

Multe spitale, foste institutii publice sau cladiri de locuinte din Timisoara au capatat proprietari noi in conditii cel putin suspecte.

Bastanii, cum sunt numiti pe malurile Begai, au apelat la mijloace ingenioase pentru a dobandi cladiri extrem de valoroase. Au cumparat drepturi succesorale, au inventat mostenitori sau au pus presiuni pe cei care detineau aceste imobile pentru a le vinde.

"Se incepea cu amenintari, cu batai, cu manjirea clantelor si peretilor cu diverse substante.", spune fostul prefect judetean Timis, Ovidiu Draganescu.

Pe final de mandat, primarul Timisoarei din ultimii 16 ani a avut o reactie vehementa cand a fost intrebat de de mostenirea pe care a lasat-o orasului.

"Dom'le nu dau nici un fel de declaratie, am vazut tot felul de emisiuni truncate, nu la voi, la altii. Eui mai am o saptamana, va spun pt ceea ce am facut, dar nu va dau nici un fel de declaratie - Despre ceea ce ati facut, despre asta e vorba, despre mostenirea pe care o lasati Timisoarei- lasa-ma, scuteste'ma, nu dau nici un fel de declaratii.", a spus Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timisoarei.

Capii clanurilor de tigani din Banat detin averi colosale si pana acum nimeni in Romania nu s-a intrebat de unde au atatia bani.

In octombrie 2011, o ampla actiune a procurorilor germani s-a desfasurat in Timisoara - vorbim de perchezitii si confiscari de documente. In centrul anchetei se afla o banda care a fraudat statul german cu milioane de euro. O echipa a emisiunii "Romania te iubesc" a urmarit firul banilor pana in Augsburg.

Altii au povestit cu nonsalanta de unde au facut bani rromii din Timisoara.

"Suntem in apropiere de Augsburg unde s-au facut bani. Si banii i-am facut cu polonezii, cu cei din Lituania, cu baietii din Romania care veneau si duceau toate rablele din Germania. Si cu ei ne faceam banutii, dar legal. Acum mai mergeau cate una - doua, dar mai ieftine. Ca nu platesti contabilul cat face masina. Sa fiti realisti. Si merge pe banii statului, ca ne da si ajutoare, nu ne da 1 milion ca in Romania, ne da 500 de euro pe luna sa mancam si sa bagam benzina, ca suntem rromi si ne-a omorat Hitler.", spune Costel Carpaci.

Ancheta de exceptie aici 

Sursa: Pro TV
Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.rti.stirileprotv.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.