Ancheta despre agricultura si sistemul de irigatii la "Romania, te iubesc!"
Pro TV | acum 4 ani 11 luni
Embed:

"Romania, te iubesc" se intoarce! Al IX-lea sezon debuteaza in forta, cu o ancheta despre agricultura romaneasca si sistemul de irigatii.

 

Pamantul nostru ar putea hrani 80 de milioane de oameni, dar din pacate ne batem joc de el.

Duminica ne intoarcem si in locurile in care iarna trecuta sate intregi au fost ingropate in zapada, iar acum sunt parjolite de seceta.

Cat s-a furat din sistemul de irigatii si cum pierdem anul acesta, aflati la "Romania, te iubesc". 

Romania, vara lui 2012. O tara intreaga parjolita de seceta. Pentru agricultura este cel mai slab an din ultimele decenii.

Avem 9,4 milioane de hectare de teren arabil, bun pentru agricultura. Cat folosim insa din toata aceasta suprafata? Dar cat irigam? In 2012, in Romania s-au irigat 120.000 de hectare adica doar 1,2% din toata suprafata agricola, iar rezultatul se vede in camp.

La "Romania, te iubesc" vedeti statii de irigat care zac parasite si distruse de ani buni. Una dintre ele este la kilometrul 388 pe Dunare. Nu functioneaza pentru ca un dig de pamant blocheaza accesul apei. Peste o suta de mii de hectare de teren ar putea fi irigate de aici.

Asa se face ca langa Dunare, lanurile sunt uscate. In plus, si acum se fura si distruge ce a mai ramas din sistemul de irigatii.

La Fundulea, din lacul de unde se aproviziona Institutul de Cercetare se scoate teava cu acordul sefilor de la irigatii.

ANIF este institutia care raspunde de irigati. La "Romania te iubesc" aflati cat a cheltuit in ultimii ani aceasta institutie si cum raspund vinovatii.

Duminica, oferim si solutii salvatoare pentru agricultura. Una dintre ele ar fi plantarea perdelelor forestiere, care ar retine zapada pe camp.

Iarna trecuta am aratat rolul acestor perdelele. Pentru ca in camp nu erau obstacole, zapada era spulberata si troienita pe casele omenilor. Iar campul ramanea aproape negru.

Au fost sate ingropate si de 7 metri de zapada, multi au murit, multi au avut de suferit. Intr-o noapte am ramas in casa unui astfel de om napastuit, nea Radu. Casa lui nu se mai vedea de zapada. Ne-am intors la nea Radu, in plina seceta. In camp a pus de toate. Acum nici nu-i mai vine sa mearga pe tarla sa vada ce-a mai ramas. Si ca nea Radu sunt milioane de agricultori in aceasta tara.

Pe langa dezastrul de la noi, la "Romania, te iubesc!" vedem si cum se face agricultura in alte state. Ce ar trebui sa faca agricultorul roman si ce ne paste in viitor daca nu luam acum masuri, dar si cat scot profit cei care iriga aici.

Sursa: Pro TV

facebook

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.rti.stirileprotv.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.