Duminica, 28 septembrie, la "Romania, te iubesc", editia cu numarul 200. Marturii din lumea SPIONAJULUI despre distrugerea flotei de pescuit
Pro TV | acum 3 ani 25 zile
Romania te iubesc
  • Romania te iubesc
  • Romania te iubesc
  • Romania te iubesc
  • Romania te iubesc
  • Romania te iubesc
-->

Duminica, de la ora 18.00, la Pro TV incepe un nou sezon al emisiunii "Romania, te iubesc". In editia cu numarul 200, realizata de Rares Nastase, aflam detalii revoltatoare despre felul in care a fost distrusa faimoasa flota de pescuit a Romaniei.

 

Tara noastra nu mai intra de multi ani in niciun clasament referitor la industria pestelui, ba chiar am fost considerati la un moment dat pe ultimul loc in Europa. Asta la 25 de ani dupa ce Romania ocupa locul 3 in lume in materie de pescuit si aveam o flota pentru care ne invidiau popoare de pe intreg mapamondul. Este vorba despre flota de pescuit, nu cea comerciala, desi, azi, multi nu mai fac diferenta intre ele, pentru ca au avut acelasi declin rusinos, cu o poveste asemanatoare in ce priveste disparitia navelor. Vapoare care odata erau mandria "Epocii de Aur" comuniste, le mai gasim azi doar in fotografii si filmari vechi. Navele romanesti faceau inconjurul lumii in cautarea unor capturi impresionante.

Romania te iubesc

O intreaga flota a ajuns la fier vechi in urma unor afaceri dubioase si a unui management defectuos bazat pe frauda. Am ramas fara o industrie importanta – fabrici de procesare si conserve, cu zeci de mii de angajati inainte de revolutia din '89 - sunt toate astazi in ruina. Paradoxal, Romania are cea mai mare retea hidrografica din Uniunea Europeana, cu peste 8.000 de km de rauri interne, cu Dunare si acces prin mare. Noi insa, apelam la importuri si acceptam preturi dictate de pietele straine.

Ramanem cu un urias potential neexploatat, desi trecutul ne-a demonstrat ca putem fi unii dintre jucatorii importanti in industria pestelui. Fara flota si segmentul de procesare, ne excludem in fiecare an de pe o piata mondiala care ne-ar putea aduce prestigiu si resurse importante.

Romania te iubesc

Intreprinderea Romaneasca de Pescuit Oceanic (sau IPO Tulcea) era cea care se ocupa cu industria pestelui in perioada comunista. Intreprinderea avea in anii '80 peste 6.000 de angajati si trimitea 60 de vapoare mamut pe oceane din lumea larga.

Romania te iubesc

In editia cu numarul 200 al emisiunii "Romania, te iubesc", care se difuzeaza duminica, 28 septembrie 2014, de la ora 18.00 la Pro TV, aflati ce spun oamenii din fosta Securitate despre ce a insemnat flota romaneasca de pescuit oceanic si cum a fost folosita ca paravan pentru alte activitati.

Romania te iubesc

Intr-un reportaj semnat de Rares Nastase, veti afla secrete din lumea spionajului si a contraspionajului romanesc: cum a fost posibil sa dispara o intreaga flota formata din 60 de nave care pescuiau in oceanele lumii! 

 

Sursa: Pro TV
  • Romania te iubesc
  • Romania te iubesc
  • Romania te iubesc
  • Romania te iubesc
  • Romania te iubesc

facebook

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.rti.stirileprotv.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.